/ norwegian

13 "må ha" applikasjoner til din mobil

Jeg har skrevet test av hver av de 13 viktigste og mest brukte applikasjonene jeg har installert på min N80. Mange av applikasjonene er av type "må ha", mens andre avhenger av hvordan du bruker din telefon. Mesteparten av programmene jeg har skrevet om er gratis, mens noen av dem må man betale for (og de er verdt pengene). Uansett er dette bare mine tanker om hva jeg absolutt må ha på telefonen min. Du er hjertelig velkommen til å sende meg tilbakemelding ved å bruke linken nederst i artikkelen. Tips meg gjerne også om "må ha" programmer jeg ikke har skrevet om her

Article continues after ad

WidSets

WidSets er en gratis widget applikasjon for din telefon. Du kan velge blant tusenvis av widgets, og administrere dem både på telefonen og på web. Alt mulig slags forskjellige widgets er tilgjengelig, men personlig er syns jeg nyhetsstrømmene er de mest interessante. Det er en genial måte å holde seg à jour på både når du er ute og reiser, og hjemme via ditt WLAN nettverk. Det er mye kjappere å dra mobilen opp av lomma og se om det er kommet noe nytt enn å bla gjennom en haug nettsider på din pc.

Programmet er svært stabilt og designet på en smart måte. Du kan organisere dine widgets direkte på deres nettside, og om du har programmet kjørende på telefonen, trenger du bare å trykke på sync knappen, og telefonen blir umiddelbart oppdatert. En annen ting jeg vil nevne er send funksjonen. Når du leser en artikkel kan du kjapt trykke på send knappen. Du får da muligheten til å lagre et bokmerke til artikkelen i nettleseren på telefonen, eller sende linken via e-post. Dette er en veldig smart funksjon siden RSS strømmer ofte ikke inkluderer hele historien.

Hva: Widgets for din mobil
Hvor mye: Gratis
Hvor: http://www.widsets.com

Handy Safe

Handy Safe er en kjempesmart applikasjon som holder orden på alle de små viktige tingene man har å huske i hverdagen, som man helst ser at andre ikke får tilgang til. Det er genialt for å holde styr på kredittkortnummer, brukernavn og passord, telefonkort, personnummer, seriell nummer til programvare, og omtrent alt det du kan tenke deg av informasjon. Programmet bruker et hovedpassord som du må skrive inn for å få tilgang til informasjonen lagret i programmet. Ikke glem hovedpassordet.

Det som skiller denne applikasjonen fra de fleste andre applikasjoner som tilbyr lignende funksjonalitet er at den inkluderer et program til din pc som lagrer samme informasjonen som på mobilen og som synkroniseres via Nokia PC suite. Dette gjør at du kan ha informasjonen tilgjengelig både på din telefon og på din pc, men gjør det også mye enklere å legge til ny informasjon. Det er mye enklere å legge inn informasjonen på pc-en for deretter å synkronisere den med telefonen, enn det er å skrive inn informasjonen direkte på det lille tastaturet på telefonen.

Hva: Holder styr på alt det du glemmer
Hvor mye: 29.95$ (ca. 178 kr)
Hvor: Få en gratis prøveversjon på Handango

Y-Browser er et gratis filbehandlingsprogram for Symbian 3rd edition telefoner. Tidligere har jeg alltid valgt FExplorer, men siden FExplorer fortsatt er veldig beta på 3rd edition så falt valget nå på Y-Browser. Y-browser gir det tilgang til minnekortet samt telefonens delte minne og telefonens internminne.

Y-Browser

Du kan kopiere, lime, merke, slette, gi nytt navn til, vis egenskaper til, forandre og se attributtene til enhver fil på systemet. Du har en åpne med funksjon som lar deg åpne filer med andre programmer enn standardprogrammet for filtypen. Du kan sende filer via multimedia, e-post, Bluetooth, infrarød eller web opplasting. Du kan søke etter filer (men den lokale søk funksjonen i den nyeste versjonen av web søk programmet jeg har skrevet om tidligere er mye bedre).

Y-Browser kommer også med en utvidelsespakke som gir deg muligheten for å se filene i e-post mappene, en tekst leser samt zip verktøy.

Hva: En filbehandler til din mobil
Hvor mye: Gratis
Hvor: Last ned Y-Browser og utvidelsespakken fra denne siden

Screenshot

Screenshot er en fin applikasjon for å ta skjermskudd på din mobile enhet. Om du skriver en blogg slik jeg gjør trenger du absolutt dette programmet. Du kan bruke den i ettbildemodus, som bare tar skjermskudd hver gang du trykker på hurtigtasten (som kan konfigureres), eller i flerbildemodus hvor den automatisk tar et nytt bilde hver x sekunder. Skjermskuddene kan lagres på minnekortet eller i telefonminnet. Skjermskuddene kan lagres i følgende formater: JPEG høy kvalitet, JPEG normal kvalitet, JPEG lav kvalitet, PNG standard kompresjon, PNG minst størrelse, PNG beste hastighet, BMP 24 bits/pixel, BMP 8 bits/pixel, MBM 14 bits/pixel, og MBM 8 bits/pixel.
 
Hva: Skjermskudd fra din mobil
Hvor mye: Gratis
Hvor: Last ned nederst på denne siden

NSysInfo

NSysInfo viser deg telefonens minne, RAM, CPU hastighet, skjermoppløsning og omtrent alt annet av informasjon du kunne trenge å vite om din telefon. Dette programmet er ikke så interessant for mannen i gata, men for utviklere og hackere er programmet et "må ha".
 
Hva: Systeminformasjon om din telefon
Hvor mye: Gratis
Hvor: Last ned nederst på denne siden

Shotcode

Shotcode er en strekkodeleser som leser "shotcodes", oversetter dem til en nettadresse og går til nettadressen. Jeg har skrevet en artikkel om Shotcode her.

Hva: Shotcode strekkodeleser
Hvor mye: Gratis
Hvor: Pek telefonens WAP-leser til http://mob.shotcode.com

Article continues after ad

Kaywa

Kaywa er en strekkodeleser for telefonen. Kaywa er den beste strekkodeleseren for Symbian 3rd edition telefoner, og vant testen min. Les hele artikkelen om Kaywa her.

Hva: 2D strekkodeleser for mobil
Hvor mye: Gratis
Hvor: Pek telefonens WAP-leser til http://reader.kaywa.com

MobiReader

MobiReader er en e-bok leser for Symbian 3rd edition. MobiReader er også integrert med Mobipocket online bokhandel som har tonnevis med e-bøker man kan kjøpe. Dette programmet er et "må ha" for alle som faktisk leser. Det er genialt å ha når man sitter på toget, og akkurat har lest ferdig boken man hadde med seg. Bare last ned en ny bok, og fortsett å les.

Hva: E-bok leser for telefonen
Hvor mye: Gratis
Hvor: Start Last ned applikasjonen på telefonen (ligger i Internett mappen), gå til Amazon mappen, og last ned derfra.

S60SpotOn

S60SpotOn er en "lommelykt" for din mobil. Den kan gjøre to ting. Først og fremst kan den skru på baklyset på skjermen din og sørge for at det ikke skrur seg av igjen. Dette er en kjekk funksjon når man f. eks. leser e-bøker. Det neste den kan gjøre er å skru på kamerablitzen på telefonen slik at du kan bruke den som en lommelykt. Rekkevidden til "lommelykten" er begrenset, telefonen blir svært varm når den står på, og den sluker strøm, men det er en svært kjekk sak å ha når man vil lese i sengen og kjæresten/kona allerede sover.

Hva: Lommelykt til din telefon
Hvor mye: Gratis
Hvor: Last ned nederst på denne siden

Turbo MSN

Det finnes en haug med MSN klienter til mobilen. Noen av dem er svært bra, andre er svært dårlige. Noen av dem er dyre, andre er billige. Personlig endte jeg opp med Turbo MSN, men før du gjør ditt valg bør du teste ut prøveversjonene av de forskjellige man kan laste ned, og bestemme deg for hva som er din favoritt.

Hva: MSN til din telefon
Hvor mye: Usikkert (Gratis, men man kan betale?)
Hvor: Last ned fra Handango

mIRGGI

mIRGGI er en IRC klient for din Symbian 3rd edition telefon. mIRGGI er den beste Symbian klienten som finnes foreløpig, selv om den fortsatt er beta. Om du bruker IRC, få tak i dette programmet. Har du aldri hørt om IRC trenger du det sikkert ikke heller.
 
Hva: IRC til din telefon
Hvor mye: Gratis
Hvor: Last ned nederst på denne siden

Article continues after ad

Aspicore GSM Tracker 3 for S60 3rd

Aspicore GSM Tracker er en ekstremt fleksibel og bra GSM og/eller GPS sporer. Hovedbruksområdet er sanntids flåtestyring (AVL), men den kan også brukes som en personlig sporingsenhet. Det er to grunner til at jeg valgte Aspicore når jeg skulle velge en AVL klient. Først og fremst er det svært lett å sette opp din egen server, og de inkluderer gratis server eksempler på mange ulike språk (php, perl, java, etc.) på nettsiden deres. Personlig har jeg brukt java versjonen og modifisert den for å sørge for at den ikke dør når tilkoblingen brytes. For det andre bruker den UDP pakker i stedet for en TCP tilkobling, noe som gjør at den genererer minst mulig GPRS trafikk og blir billigere i bruk.

For de av dere som er interessert så planlegger jeg å skrive en artikkel om hvordan man setter opp sin egen GSM-sporingsserver snart.
 
Hva: GSM og/eller GPS sporing samt sanntids flåtestyring.
Hvor mye: 40$ (ca 245 kr)
Hvor: Last ned en gratis prøveversjon fra Handango

Oppdatering 2007-04-30: AutoLock

En av mine lesere foreslo at et av "må ha" programmene her skulle være AutoLock. AutoLock er et bittelite gratisprogram som vil slå på tastelåsen på telefonen etter en viss tid uten bruk. Uheldigvis gir ikke AutoLock tilgang til mer avanserte ting slik som å låse telefonen når slideren lukkes, etc. Dersom du vil ha mer avanserte funksjoner må du betale for et mer avansert program. AutoLock finnes både for 3rd edition telefoner og eldre symbian telefoner.

For å laste ned siste versjon av programvaren, besøk denne siden

Nedlastinger

Foto: rawpixel.com / Unsplash