/ norwegian

1D strekkoder - leserspørsmål

I det siste har jeg fått mange spørsmål om 1D strekkoder (en vanlig 1D strekkode er EAN koden du finner på alle varer på matvarebutikken) både via e-post og på diverse fora. Mange lurer på hvorfor det er så vanskelig å finne strekkodelesere for mobil som kan skanne 1D koder. Mange er også under missoppfatningen at slike 1D koder inneholder "hemmelig" informasjon. Sannheten er at de bare inneholder serienummeret som man også står trykket under koden i menneskeleselige tall. Jeg poster siste spørsmålet jeg har fått og svaret mitt her. Spørsmålet er forkortet og oversatt til norsk. Svaret er oversatt til norsk.

[...] lese en strekkode slik som de seriene med streker du ser når du kjøper potetgull, eller hvilket som helst produkt med en strekkode med tall under. Jeg har testet det og det fungerer ikke. Nokia [strekkodeleser] virker til å lese den men det er ubrukelig fordi den bare kopierer tallene under strekkoden og det betyr ikke noe.

Article continues after ad

Det fungerer faktisk perfekt. En 1D strekkode (slik som UPC EAN koder man finner på produkter i butikken) inneholder bare tall. De inneholder bare tallene som er trykket under koden. Tallene trykket under koden er der for å gjøre det enklere dersom koden er ødelagt. Da kan man nemlig taste inn tallene manuelt. Noen 1D koder inneholder også ASCII tegn, men disse brukes for det meste på fraktbrev og lignende.

Jeg skal forsøke å forklare hvordan slike strekkoder fungerer. Når strekkoden blir skannet i kassen leser kassen tallene lagret i strekkoden (som er de samme som tallene trykket under). Disse tallene er gjenstandens "serienummer". Kassen søker da etter serienummeret i butikkens database, og får svar som inneholder pris, moms, navn, etc.

Grunnen til dette er at det hadde vært helt ubrukelig å lagre denne informasjonen i strekkoden. Dette hadde betydd at man måtte skifte strekkode hver gang man skiftet pris (noe som tar bort hele poenget med strekkoder). Det hadde også betydd at man ville trengt egne strekkoder for hvert land som skulle solgt et produkt.

Det er en vanlig missforståelse at strekkoder på produkter inneholder masse "hemmelig" informasjon. De inneholder bare de samme tallene som er trykket under strekkoden. Alt annet ligger lagret i en database.

Dette er også grunnen til at man omtrent ikke finner 1D strekkodelesere til mobiltelefoner. Å ha muligheten for å skanne 1D strekkoder har ikke noe poeng så lenge man ikke har tilgang til en database som inneholder informasjon om strekkodene du skanner.

Foto: Greyson Joralemon / Unsplash