/ norwegian

Google maps - trenger jeg det?

Jeg har testet Google maps for mobil for å teste om dette er et program man trenger å ha på mobilen eller ei. Jeg var svært optimistisk før jeg installerte det siden Google maps på nett faktisk er ganske genialt. Men jeg ble ganske skuffet av den mobile versjon. Les hvorfor.

Article continues after ad

Også vær obs på at siden jeg for øyeblikket bor i Norge vil artikkelen gjenspeile nettopp det. Google maps er muligens noe mer brukelig andre steder.

Hva kan jeg gjøre med Google maps?

Først må jeg bare kommentere meldingen man får når man starter programmet: "Do not use while driving". Vet ikke hvorfor, men jeg syns den meldingen var ganske morsom.

Med Google maps kan du finne en forretning, finne et sted (gateadresse, by, etc), få veibeskrivelse fra et sted til et annet, velge mellom satellittbilde og kart, zoome kart og satellittbilde inn og ut, og motta trafikkinfo.

Tjenestene for å finne forretninger og steder klarte jeg aldri å få til å fungere i Norge. Når jeg søkte etter forretninger i Norge sa Google maps alltid at den ikke fant noe treff. Jeg prøvde å søke etter alt mulig slags adresser og steder på mange forskjellige måter men fikk aldri noe resultat. Igjen gav Google maps beskjed om at den ikke fant noe treff. Jeg forsøkte å finne steder i Norge i ca 45 minutter til jeg fant ut at jeg ikke ville sløse mer tid på saken og gav opp. Konklusjonen er at disse tjenestene er ubrukelige i Norge.

Jeg hadde forventet at satellittbilde ville være ganske dårlig på en liten mobilskjerm, men var faktisk overrasket over hvor bra det fungerte. Jeg må innrømme at jeg har en N80 som har en mye høyere oppløsning enn de fleste mobiler på markedet, og dette kan muligens ha noe med saken å gjøre. Kartene er også svært lettleste og tydelige.

Veibeskrivelse-funksjonen fungerer faktisk ganske bra, selv i Norge. Du må velge startsted og sluttsted enten ved å bruke søk etter sted funksjonen, eller ved å manuelt plotte dem inn på kartet. Selvsagt er man nødt for å manuelt plotte dem inn i Norge, siden søk funksjonen ikke fungerer her, men dersom du har en ide om hvor det er du skal, så funker det helt ok.

Du starter veibeskrivelsen etter at du har plottet inn startsted og destinasjon. Ruten du skal følge tegnes da på kartet (eller satellittbildet). Telefonen gir deg instruksjoner som sier hvilke gater du skal svinge inn på, hvilke avkjørsel man skal ta i rundkjøringer, etc. Den forteller deg også hvor langt du skal kjøre i hver gate. Når du har utført en instruksjon, trykker du 3 for å få neste. Selvsagt angis avstander i feet og miles, noe som gjør det ganske vanskelig å bruke for oss som er vant med det metriske systemet.

Article continues after ad

Jeg aner ikke hvordan trafikkinfo-tjenesten er siden den ikke fungerer i Norge.

Google maps laster ned ekstreme mengder data mens man bruker den. Faktisk var jeg oppe i over 1 Mb etter få minutters bruk. Så dersom du ikke skal få vannvittig høye telefonregninger må du enten bare bruke dette via WLAN, eller ha en fastpris datatrafikkavtale. Siden fastprisen på datatrafikk er svært høy i Norge, blir Google maps enda mer ubrukelig med mindre man allerede har behov for en fastpris avtale, siden man egentlig ikke trenger Google maps når man er tilkoblet WLAN, bare når man er ute og reiser.

Konklusjon

Google maps er i bunn og grunn en "fattigmannsGPS". Men siden den generer så mye trafikk vil det sannsynligvis være billigere å kjøpe en ordentlig GPS løsning dersom man ikke allerede betaler fastpris for datatrafikk. Særlig siden en ordentlig GPS løsning er så utrolig mye bedre.

Google maps er i bunn og grunn totalt ubrukelig i Norge. Jeg kan innbille meg at den er mer nyttig i Statene, men jeg har fortsatt mine tvil. Jeg kan egentlig ikke se hvorfor noe ville velge å bruke Google maps.

Jeg har også oppdaget en ganske irriterende bug i programmet. Dersom man allerede har en applikasjon kjørende som bruker nett på telefonen (f. eks pushmail) vil denne ofte bli lukket og/eller miste nettforbindelsen når man kjører Google maps.

Dersom du ønsker å prøve Google maps på din egen mobil, bare gå til http://www.google.com/gmm med din WAP-leser.

Foto: Sebastian Hietsch / Unsplash