/ norwegian

iPhone - Et førsteinntrykk

Jeg skrev en lengre post på et forum om mine inntrykk av iPhone etter å ha sett Steve Jobs keynotes angående telefonen. Føler at den også passer på nettsiden her. Som sagt dette er bare mitt inntrykk av telefonen, men jeg tror de som blir blendet av pen plast og bra markedsføring bør lese dette før de tar valget.

iPhone mangler masse teknologi som er vanlig i dag. Den henger etter på en del områder. Den er et svært lukket og proprietært system, når resten av markedet beveger seg mer og mer i retning av open source. De fleste systemer er svært enkle å utvikle på, og enda bedre blir det etter hvert som linux kommer på banen. iPhone derimot kan man ikke utvikle på i det hele tatt, man kan bare kjøre programmene Apple sier at man kan.

Article continues after ad

Det iPhone faktisk gjør er å revolusjonere selve brukergrensesnittet på telefoner. Det skal de har. Brukergrensesnittmessig virker denne telefonen helt fantastisk, og vi kommer helt sikkert til å se mer av dette i fremtiden. Men dette er og blir en "cool" telefon med høy "flash" faktor, uten å ha særlig mye å komme med når det gjelder teknologi. Som jeg har sagt mange ganger, dette er noe for de som vil ha noe som ser kult ut, har en høy "wow" faktor, men det er ikke noe for de som faktisk trenger et verktøy.

Jeg gjorde meg litt notater mens jeg så på filmene, og her er de:

Til å begynne med lirer Steve Jobs av seg masse piss, bl. a.:

iPod didn't just change the way we listen to music, it changed the whole industry

Det er tull, og det vet de selv også. Apple snappet opp noe som var godt i gang, brukte masse PR for å gjøre det mer populært, og brukte sin markedsmakt for å prøve å skvise de originale aktørene ut av markedet.

Deretter tar jeg påstand for påstand:

breakthrough internet communication device

Med bare EDGE og WLAN?

Han sammenligner iPhone med smartphone, og sier at den er så mye "smartere". iPhone kan jo ikke sammenlignes med en smartphone. Den har ikke samme mulighetene. iPhone er faktisk mye "dummere" enn en smartphone. Det at iPhone er enklere å bruke er nok helt sant, men å si at den er smartere enn en smartphone er pur bullshit.

software that's 5 years ahead of any phone on the marked breakthrough software its 5 years ahead of anything on any phone

Det er bare tull. Brukergrensesnittet ligger et par år foran, men ikke programvaren. Mesteparten av programvaren ligger likt med det som finnes, noe ligger ørlite grann foran.

reinvented the phone

Igjen bullshit. De har absolutt ikke på noen som helst måte gjenoppfunnet telefonen. Det de har gjort er å ta brukergrensesnittet et skritt lenger. Man kan muligens under tvil kalle dette å gjenoppfinne telefoners brukergrensesnitt, men ikke å gjenoppfinne telefonen.

Free pushmail via IMAP

Not impressed. Jeg har dette allerede

widgets on the phone

Not impressed. Jeg har dette allerede

Google maps

Dette får man jo også på telefoner i dag, selv om det er beta. Selvsagt gir ikke google enerett på noe slikt til Apple. Jeg har ikke testet google maps på telefonen enda, men skal snart gjøre det, og skrive en rapport her.

Google search

Det har jeg allerede på telefonen, og det fungerer glimrende.

Yahoo search

Det har jeg allerede integrert på telefonen, og det fungerer glimrende. I tillegg har jeg Live search integrert, noe Apple aldri kommer til å ha.

multitasking

Alle disse multitasking eksemplene har jeg da allerede. Ingen stor wow effekt.

Voicemail without having to listen through all of the messages, just click on the one you want to hear.

Har jeg allerede i dag.

threaded sms

Har jeg muligheten for å installere, men det er ikke interessert.

Article continues after ad

We filed 200+ patents. "Applause"

Hva kan man si annet enn grøss

Full rich HTML email

Dette er noe nytt. Men det spørs hvor nyttig det er. Er jeg på WLAN så har jeg som regel uansett pc med tilgang til mail. Pushmail får jeg jo på telefonen, så om det er noe rikt format jeg vil se drar jeg bare opp pc etter å ha lest på telefonen. Dog kunne dette vært aktuelt via 3G (oi den har jo ikke 3G) evt. EDGE, men kostnadene blir altfor store pga datatrafikk.

OK, så konklusjonen er at det eneste iPhone kan tilby meg som jeg ikke allerede har i dag er:

  • Et sinnsykt bra brukergrensesnitt
  • Full rich email
  • En veldig bra mp3 spiller

Det iPhone ikke har som jeg har i dag:

  • 3G
  • Mulighet for å kjøre og utvikle egne applikasjoner. Dette gir mulighet for flåtestyring, msn, irc, enkel office bruk, automatisering av telefonen og egentlig hva som helst, det er bare fantasien som setter grenser.
  • Mulighet for open source programvare
  • Høyoppløselig kamera
  • Utskiftbart batteri

Ut fra dette ser jeg absolutt ikke noe behov for en iPhone. Ulempene veier mye tyngre enn fordelene, og jeg inngår ikke et kompromiss. Så lenge telefonen min er et verktøy vil iPhone aldri kunne erstatte den. Hadde jeg derimot ville ha noe som jeg kunne "briefe" med på byen, kunne den kanskje vært noe.

Foto: Blake Patterson / Lisensiert under Creative Commons Attribution 2.0 Generic lisens.