Strekkodelesere på mobil test: QODE
Jeg har testet 6 forskjellige strekkodelesere for mobiltelefoner, og jeg skal publisere en test rapport for hver programvare her. Den andre strekkodeleseren jeg har testet er QODE. Denne strekkodeleseren er teknisk svært bra, men fra en sluttbrukes synspunkt kan man bruke den til svært lite uheldigvis. QODE skanner strekkoder minst like raskt som testvinneren Kaywa, og brukergrensesnittet er faktisk mye bedre.
Skanneren er derimot begrenset til AZTEC koder, og tydeligvis også EAN koder, selv om jeg aldri faktisk klarte å få den til å skanne en EAN kode. Men dette er ikke alt, den er faktisk begrenset til AZTEC koder laget av utgiveren av programmet, og eneste måte å få en slik AZTEC kode er å betale for den. Eneste programvaren kan gjøre etter at den har skannet en strekkode er å gå til en spesifisert nettside som er knyttet sammen med koden.
QODE programvaren har mye potensial av flere ulike grunner. Den fungerer på utrolig mange ulike telefoner. Den kan til og med brukes på telefoner uten kamera, men da må man skrive inn koden manuelt. Man kan også velge å stille inn hvilket land man er i, hvilket språk man foretrekker, alder samt kjønn, og programmet vil kunne gå til ulike versjoner av en nettside avhenging av hva man har stilt inn. For firmaer gir dette mange muligheter. Reklamekampanjer, tilby mer informasjon om et produkt i butikken, gi bort noe gratis, tidstabeller, etc., etc., mulighetene er egentlig bare begrenset av fantasien.
For en sluttbruker slik som meg selv er dette dessverre ikke så interessant. Eneste grunnen for å installere programmet er om man allerede har behov for det. Om en butikk i nærheten har tatt i bruk systemet, om et lokalt reklamebyrå bruker systemet på deres reklamer, etc. Personlig føler jeg også at dette systemet er lagd mest for å snike enda mer reklame inn i min hverdag.
Hovedproblemet med QODE, slik jeg ser det, er at systemet er for lukket. Hvordan skal de få tusenvis av sluttbrukere til å installere systemet uten å nødvendigvis tilby dem noe tilbake. Man burde la sluttbrukeren lage sine egne koder og knytte dem opp mot sin blogg eller lignende.
Et godt eksempel på noen som har klart nettopp dette er shotcode (Jeg vil poste en test av deres strekkodeleser snart). Deres løsning tilbyr noe både til de store firmaene og oss sluttbrukere. Hvem som helst kan ta i bruk deres strekkoder. De tilbyr både privat/ikke-kommersiell lisens og kommersiell lisens. Hvem som helst kan lage strekkoder som fungerer med deres system, og for eksempel knytte den opp mot en blogg. Personlige lisenser fungerer slik at man bare kan lage et visst antall strekkoder, og hver enkelt strekkode kan kun skannes et visst antall ganger i døgnet. De tilbyr altså noe til både de store firmaene, og oss små vanlige privatpersoner.
Det kan godt hende at QODE er fremtiden, og en dag bruker vi kanskje systemet alle sammen, men i dag er det totalt uinteressant.
Foto: freestocks.org / Unsplash